Under kursen har vi pratat om att använda vår röst som en resurs. Det är viktigt att värma upp rösten innan sångövningar. Detta har vi gjort genom olika övningar där rösten har fått åka kana i olika ljusa och mörka lägen. Vi har härmat djurläten, lekt humlan och rullgardinen. Humlan är en lek och röstuppvärmningsövning som jag som pedagog kan använda i en barngrupp. Barngruppen står i en cirkel och pedagogen startar en låtsashumla med ett bzz-ljud som ska gå från person till person genom hela cirkeln. Rullgardinen är en saga som pedagogen kan läsa som går ut på att man gestaltar det som sägs i sagan med kroppen och förstärker händelserna med ljud. Det känns lättare att sjunga när rösten är uppvärmd. Gruppen har provat att sjunga i stämmor och i kanon. Jag har lånat mina studiekamraters ljudfiler därför att min mobiltelefon inte tar upp ljudinspelningar så bra.
Vid ett tillfälle pratade vår lärare om 5 strategier pedagoger kan använda för att lära ut en sång till en barngrupp. Strategierna är hämtade ur kurslitteraturen Barn och sång.
1 Att spela helheten först så barnen får grepp om hur sången låter.
2 Frasinlärning genom att låta barnen härma efter pedagogen
3 Ordlekar som ex, hitta rimord i texten
4 Strålkastaren, ge fokus på ett ställe som behövs lyftas i en melodi
5 Ta en del i taget, text, rytm och melodi. Dramatisera texten, jobba med dynamik
Studiegrupperna fick i uppgift att lära ut en sång till de övriga medlemmarna i kursen. Till en början verkade uppgiften lätt men när vi väl stod där blev det pannkaka av alltihop. Vi upptäckte att det krävs mycket planering av detaljer för att ett tillfälle ska bli bra och roligt och att övergångarna mellan moment är minst lika viktiga.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar