Vi pratade om hur vi ser på lärandet. Kanske som att barnet är som en tom påse som läraren fyller med kunskap eller som ett torn av klossar där själva tornet tillslut blir kunskapen eller som en väv som sakta vävs samman till en ny kunskap. Kanske ska en pedagog ge input till barn som sedan själva jobbar fram ett resultat? En blivande pedagog måste fundera på hur man själv tänker se på lärandet och på vilken barnsyn man har. Detta spelar stor roll i hur pedagogen väljer att bedriva sin verksamhet.
Diskussionen handlade också om hur vi och hur andra ser på estetik. Litteraturen beskriver hur musik och andra estetiska ämnen ofta ses som flummigt eller som ett ”roligt” avbrott mot allt det viktiga i för/skolan, precis som att det är mindre viktigt med ex. drama eller dans. Eller ses estetiska inslag som en introduktion till något annat men sällan som ett ämne där estetiken är det viktiga i sig. Det kan vara svårt för pedagoger att motivera vad det är som är viktigt i ett estetiskt ämne. Gruppen diskuterade Vygotskijs teori där interaktion, samspel och att lära tillsammans är huvudsakliga beståndsdelar i ett bra lärande. Vi kom fram till att vi sätter Vygotskijs teori i praktik. Nedanstående filmklipp visar först en dramagestaltning där vår lärare gett oss orden ”ordning och reda” som input. Vi delades i två grupper där ena gruppen först var och en av oss fick visa en enkel gestaltning av dessa ord. Med hjälp av de övningarna fick den andra gruppen göra en gestaltning i en pedagogisk situation med hjälp av första gruppens gestaltningar. Detta kan vara ett sätt att arbeta med drama i för/skolan.
I läroplanen för förskolan står det beskrivet hur förskolan ska sträva efter att varje barn oavsett genus, etnicitet eller social klasstillhörighet ska utveckla sin förmåga att fungera i grupp, sin motorik, koordination och kroppsuppfattning. Varje barn har rätt att få utveckla sin skapande förmåga genom att få prova olika estetiska uttryckssätt och på så sätt kunna förmedla tankar, upplevelser och erfarenheter. Nästa filmklipp visar hur gruppen arbetat med en koreograferad dans som kräver samarbete, interaktion och även en hel del motorik och minnesträning. Detta kan vara ett sätt att arbeta med dans i för/skolan.
2 kommentarer:
Det är en bra blandning av text, ljud, bilder och videoklipp i din portfolio, det gör att den blir lätt och rolig att läsa. Du reflekterar mycket vilket är intressant. Det känns ibland som om du enbart funderar över det som är positivt och i vilka situationer du kan använda en övning. Det skulle vara intressant om du utökade reflektionen till i vilka situationer en viss övning inte skulle fungera och hur du då skulle kunna anpassa den så att den gjorde det.
Jag tycker du skriver bra och får med de mål som finns uppsatta för portfolion. Väntar med spänning på att få läsa om dina musikpass med barnen.
Du har en bra blogg på gång här Nina! du har bra reflektioner och tankar. Du har många bilder, videos och ljudklipp vilket gör din blogg roligare.
Du har med de flesta av målen för uppgiften och det enda som saknas är dina vfu-planeringar. Dina reflektioner om ljudbesöken var bra. Du är alltid positiv i dina inlägg och ibland kan det vara bra att även ta upp nackdelar eller svåra saker.
Jg tycker annars att du har en bra blogg! fortsätt så!
Skicka en kommentar